Werkwijze portret

Materiaalgebruik

Het is heel persoonlijk welk materiaal je kiest voor jouw portret. Een kleur foto kan omgezet worden in zwart/wit, maar niet andersom. Merissa denkt graag mee en neem even contact op als je er niet aan uitkomt.

Zwart/wit
Voor een zwart/wit portret worden grafietpotloden op dik papier van Daler Rowney 220grams gebruikt. Door de dikte van het papier blijven de grafietkleuren mooi in tact behouden, het papier is verouderingsbestendig. In overleg kan er ook houtskool worden gebruikt.
– Een portret van mens(en) of dier(en) is hierbij mogelijk.

Kleur
Voor een kleur portret worden er kleurpotloden en/of pastelpastel op Pastelmat papier gebruikt. Pastelmat papier is dik papier met een speciale structuur en heeft de eigenschap geen fixeermiddel nodig te hebben. Zo blijft het portret in topkwaliteit kleuren en zullen de kleurpotloden niet afgeven.
– Een portret van mens(en) is in kleurpotlood.
– Een portret van dier(en) is in pastelpotlood.

Stap 1 – Persoonlijk contact

Wanneer het duidelijk is welke persoon/dier(en) je graag wilt laten portretteren, neem je contact op met Merissa. De keuze is aan jou: wanneer je het fijn vindt om alles online te regelen, dan kan dit via het aanvraagformulier op de pagina contact & aanvraag, maar wanneer je liever persoonlijk contact hebt, kunnen we bellen of fysiek afspreken om de mogelijkheden te bespreken.

Telefoon/WhatsApp: 0639411600
E-mail: contact@merissa.nl

Stap 2 – Kennismaking & sfeerbeleving

De geportretteerde kennen
Om het portret persoonlijk te maken vindt Merissa het belangrijk de persoon/dier(en) te leren kennen of hoe hij/zij waren en te weten wat jullie band is/was. Zo kan Merissa optimaal werken en een emotie, gevoel of een bepaald trekje/uitdrukking in de tekening verwerken. We plannen samen een kennismakingsgesprek in, telefonisch, via beeldbellen of fysiek op locatie*. Merissa zal tijdens het gesprek notities maken en deze voorleggen of zij een goed beeld heeft van de persoon/dier(en).*Indien er fysiek wordt afgesproken, zou Merissa (indien akkoord i.v.m. privacy) graag een korte video willen maken van de persoon/dier(en) om zo een helder beeld te bewaren wat teruggekeken kan worden tijdens het tekenen. Hou er rekening mee dat er hiervoor reiskosten in rekening wordt gebracht.

Het verhaal achter het portret
Jouw privacy en die van de geportretteerde staan voorop. Merissa bewaart uit principe van privacy het beeldmateriaal of verzamelde informatie van jouw/de geportretteerde alleen voor haar eigen doeleinden om de tekening te kunnen maken. Mocht zij iets van jouw gemaakte beelden of verzamelde informatie willen delen of publiceren dient zij jou hiervoor toestemming te vragen. Lees hierover meer bij voorwaarden & privacy.

Een ingelijste tekening die precies past bij jouw interieur
Denk alvast na of je een lijst wilt voor de tekening en in welk formaat. Met of zonder passe partout is mogelijk. Voor Merissa is het belangrijk om op de hoogte te zijn waar het portret komt te hangen/te staan met daarbij de sfeer van het interieur. Het is handig als hier bij de kennismaking wordt over verteld en er e.v.t. foto’s worden genomen/doorgestuurd. Zo past straks het portret precies in jouw omgeving.

Stap 3 – Een hoge kwaliteit foto doorsturen

Het is aan te raden om meerdere hoge kwaliteit foto’s (zie de voorwaarden hieronder) door te sturen. Zo krijgt Merissa naast de kennismaken nóg meer indruk van de persoon/dier(en). Dan overleggen we samen welke het mooiste is wat betreft compositie/houding en kwaliteit foto. Het is ook mogelijk om meerdere foto’s te combineren om tot resultaat te komen, in overleg met Merissa. Zo komen de personen/dieren vanuit twee aparte foto’s toch samen in één tekening.

*Voorwaarden:

  • De foto is staand of liggend, zwart/wit of in kleur. (kleur foto kan omzet worden naar zwart/wit)
  • De foto is niet over of onderbelicht (te felle of te weinig schaduwen)
  • De kwaliteit van de foto is:minimaal 2MB*
  • De foto is gestuurd via de e-mail in originele grootte, gestuurd via We-Transfer, aangeleverd via een USB stick, CD of een fysieke geprinte foto.
  • Foto’s gestuurd via WhatsApp worden niet geaccepteerd.

*Hoe zie je de kwaliteit van een foto?

Dat kan door om op de computer de eigenschappen van een bestand te bekijken. Klik met de rechtermuisknop de foto, kies eigenschappen, en klik op het tabje ‘samenvatting’ of ‘details’. Hier zie je bij: Grootte: bijv. 35,2 kB

Voor een tekening moet de minimale Grootte:2MB zijn.

Hieronder voorbeelden van geschikte en ongeschikte foto’s:

tekening van foto laten maken

Geen hoge kwaliteit foto? Laat foto’s maken door Merissa!

Wanneer er geen geschikte foto binnen handbereik is, of de kwaliteit is niet voldoende maar je toch een tekening wilt laten maken kan Merissa dit voor je doen. Merissa is in bezit van een professionele camera, samen zoeken we naar een geschikte achtergrond bij je thuis of indien mooi weer op locatie. Je ontvangt de foto’s wanneer deze zijn gemaakt en hierna overleggen we samen welke het meest geschikt is om te gebruiken voor de tekening.

Hieronder een voorbeeld gemaakt door Merissa voor een tekening:

tekening van foto laten maken

Stap 4 – Aanbetaling en start tekenen

Het tekenen gaat pas van start als Merissa:
– duidelijkheid heeft over jouw wensen
– er een kennismaking heeft plaatsgevonden
– genoeg informatie heeft over de geportretteerde(n)
– bezit over hoge kwaliteit foto’s
– de leverdatum en totaalbedrag is afgesproken.
– de aanbetaling binnen heeft: 35% van het totaalbedrag wordt vooraf voldaan (het resterende bedrag van 65% wanneer de tekening af is).

Tijdens het tekenproces van Merissa
Tussentijds ontvang je een foto/video via de mail of via WhatsApp van de vorderingen van de tekening. Dit ter controle of het werk naar wens is. Geef op dit moment aan of er nog een eventuele aanpassing nodig is. Indien alles naar wens is, gaat Merissa verder met het afronden van de tekening.

Stap 5 – De tekening inlijsten

Het eindresultaat inlijsten is een fijne manier om de tekening te bewaren. Hang de lijst nooit in de volle zon, om verkleuring te voorkomen. Een tekening inlijsten gaat op aanvraag in overleg. Iedere lijst is anders en persoonlijk. Metaal, hout, ijzer, kunststof, er is voor iedere tekening wel een bijpassende lijst geschikt in een verschillende formaten. *

*Let op, een lijst bestellen komt bovenop de kosten van de tekening.

tekening van foto laten maken

tekening van foto laten maken

Stap 6 – Het eindresultaat

Zodra het (ingelijste) eindresultaat er is, ontvangt je een foto/video via de mail of WhatsApp, of je mag persoonlijk langskomen om het eindresultaat te bekijken.

Ophalen(voorkeur)
De restbetaling van 65% vindt plaats bij het ophalen van het eindresultaat.

Of verzenden per post
Wanneer je ervoor kiest om het eindresultaat te verzenden, wacht Merissa met versturen tot de restbetaling 65% binnen is. Wanneer het eindresultaat wordt opgestuurd wordt het stevig en waterdicht verpakt en aangetekend + verzekerd verzonden met PostNL.

Betaling
Je kunt contant betalen of via een betaalverzoek/bankoverschrift/Tikkie. Lees hier meer over op de pagina bij kosten & verzending